Saturday 31 May 2008

Silivri gözlemi

İstanbul'un ilçesi Silivri 3 bin yıllık bir yerleşim yeridir.Traklar,Persler,Yunanlılar, Mekadonyalılar ve Bizanslıların zaman zaman hüküm sürdüğü kent 680 sene önce Osmanlıların eline geçmiştir.
Bizansdan buyana sayfiye olarak değerlendirilmiş olan Silivri,Osmanlı Saray çevresince de yazlık,çiftlik ve avcılık için kullanılmıştır.1560 yıllarında Mimar Sinan tarafından yapılan Sultan Süleyman Köprüsü şehrin en ünlü Osmanlı eseridir.
Silivri Çayı üzerinde bulunan bu köprü eski İstanbul-Edirne yolunun önemli bir geçit noktasında bulunmaktadır. Silivri Köprüsü 348.00 m. uzunluğunda 32 gözden meydana gelmiştir. Alçak bir vadide oldukça uzun oluşundan ötürü de köprü gözleri Mimar Sinan’ın diğer eserlerinde olduğu gibi sivri kemerli olmayıp hafifçe basık kemerlidir.Yapımında köfeki ve kalker cinsi taş kullanılmıştır. Köprünün her iki yanında ikişer tane baba taşı bulunmaktadır. Bu taşlar birbirinin eşi olup son derece sanatkârane işlenmişlerdir.Birkaç sene öncesine kadar yaya ve taşıt trafiğine açık olan köprü,şimdilerde koruma altındadır.Hemen yanıbaşında bulunan park düzenlemesi ve beach club ile,geçmişten günümüze köprü görevi de yapmaktadır.
Bu resimdeki köprünün ne zaman yapıldığı ise bilinmemektedir. Mimar Sinan köprüleri ile yakınlığı olduğu göz önüne alınırsa XVI.yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Bununla beraber değişik zamanlarda yapılan onarımlarla özelliğini büyük ölçüde yitirmiştir. Kemerleri de özelliğini bütünüyle yitirmiştir. Köprü köfeki ve kalker taşından iki göz olarak yapılmıştır. Baba taşları Silivri Köprüsü ile işçilik yönünden büyük benzerlik göstermektedir. Halen araç ve yaya trafiğine açıktır.

No comments: